Tehnološki trendi: QS “Quantifiable Self”

image

Besedam povezanim z epilepsijo (božjast, padavica), se pridružuje seznam besed povezanih z tehnologijo. Za razumevanje svetovnih tehnoloških trendov bomo predstavili pojme kot so IoT – internet stvari, “wearable devices” nošene naprave, itd. To sredo pa je v sredi razprave QS.

QS “Quantifiable self”, “količinjen”, “številjčen” ali “kvantificiran” jaz

Trend QS je “moda”, da posameznik meri oz. kvantificira sebe in tako spremlja svoje fiziološke značilnosti. Za osebe z epilepsijo ta trend pomeni veliko priložnost.

QS je z nami že dolgo. Da bi razumeli pomen in priložnost, si bomo najprej ogledali “nizko” tehnološke (“low tech”) rešitve “ošteviljčenja”. Rezultate meritev si posameznik “jaz” v QS beleži in tako pridobi neko vedenje o svojem stanju.

Tehtnica je QS najbolj “low-tech” rešitev. Nekaterim tehtanje zelo pomaga, da sproti uravnavajo svojo težo. Spet drugi nasprotujejo: trenutek resnice na tehtnici povzroči stres, stres pa si olajšamo z čokoladico, pravijo. Poglej se v ogledalo in če si super, si pač super in to pomaga! Spet drugi pa prisegajo na pas oz. luknje v njem. Ko se število spremeni je čas za ukrepanje, saj sicer bo kmalu potrebno nabaviti novo obleko (večjih številk)! Raziskave kažejo, da kvantificiranje (merjenje) teže motivira različno različne vrste ljudi, a vsekakor povratna informacija “feedback” koristi. Pametne tehtnice preko blue tootha sporočajo podatke v računalnik. (Pasovi pa še niso dovolj pametni)

Japonci, ki se navkljub onesnaženosti ponašajo z eno od najdaljših življenjskih dob, priporočajo, da mora vsak narediti vsaj 6.000 korakov dnevno. Ideja prihaja iz opazovanja “modrih” con, od Grškega otoka Ikaria, preko delov Švice in Skalnega gorovja do Okinawe. Toda, kdo bo štel? Pedometer – napravica to naredi namesto vas. Pametni telefon lahko s svojo pametjo izlušči iz vašega gibanja število vaših korakov. Parkirati malo dlje, “sprehod” po stopnicah, peš do trgovine, ali pa se prisiliti, da vsako uro vstanemo od računalnika in 6.000 korakov je tukaj.

Nekaterim vzdigne “pritisk” že gledanje vesti na TV-ju. Spet drugim dvigne pritisk reklama, kjer nas “idealni” ljudje brez problemov prepričujejo, da imamo probleme. Problemi pa bodo izginili v trenutku, ko bo naš denar odšel v njihove žepe mi pa bomo imeli XY. In zopet z merilcem krvnega pritiska le tega izmerimo in se pomirimo (ali pač ne). Merilci so vseh vrst: poceni, pa natančnejši, pa tudi taki dražji, ki podatke zaupajo računalniku.

Nekaterim ponagaja ritem srca, in zdravnik mu bo “posodil” EKG napravico, ki skozi teden beleži, kaj se dogaja. Podatki preneseni na računalnik povedo kardiologu marsikaj (tudi, kar mi morda ne bi hoteli). Da pa se te naprave tudi kupiti in iz teh podatkov se da izmeriti stres in verjetno še kaj.

Owlet1

Prihod zapestnic in najprej “pebble watcha”, ter “iWatcha”, pa bo spremenil svet in QS. Samo vprašanje časa je, kdaj bo postalo čudno, če tega gadgeta ne boš imel. Toda o tem “hi-tech-u” prihodnjič.

Zakaj so ti trendi pomembne za osebe z epilepsijo?

Epilepsija ni šport, je boj s svojim telesom. Za vsako zmago pa so potrebne dobre kredibilne informacije. Že hitrost srčnega utrip, svetilnost prostora, lokacija, temperatura, ura v dnevu ali pa celo vreme lahko pove več o vrsti posameznikove epilepsije in je vsekakor prijetnejše od opazovanja v bolnišnici!

QS naprave bodo spremenile medicino; kot je dejal veliki Vinod Koshla: “Medicina ni znanost, toda podatki jo bodo naredili”

Samo, hipster

Dodaj odgovor