QS in zdravljenje: Zahod sreča vzhod

Največje presenečenje, ki sem ga kot študent orientalske medicine doživel v NYC, je bilo zaračunavanje zdravstvenih storitev.

Upravljanje MIS-a (Managersko informacijskega sistema, po domače računskega centra) oz. živčnega centra NY OpenCentra, je zahtevalo stalen nadzor nad “zdravjem” te organizacije. Ob 7. je bilo treba vse zagnati in do 21. ure vse postoriti in preveriti, moja odgovornost direktorja je imela tam nek drug pomen. Vožnja s podzemno je vzela 1 do 2 uri v eno smer, kar pomeni veliko časa za branje, med delavnikom pa se je tudi našel še čas. Zdelo se mi je nujno, da se matematična eksaktnost zahodne izobrazbe zaokroži z vzhodnjaško holistiko – celostnim pogledom. Seveda pa se je bilo treba najprej naučiti njihovega načina razmišljanja, njihovega jezika… in vse je tam drugače.

val

Orientalska medicina je ljudem zaračunavala zdravje, ne bolezen. Plačuj, dokler si zdrav, ko pa nisi…zakaj pa bi: če namreč niso dovolj dobro (po)skrbeli zate, potem je treba račun izstaviti hiši, krčmarju. Kot avtomobili z desetletno garancijo: ne splača se več delati stojadink ali “limon” na-približno od oka, tudi vgrajevati v njih “software” – ali pač?

Torej ko nekomu nekaj je, tedaj gre na pregled. Če se v izvidih nič ne vidi, potem taistega pošljejo domov, ko bo hujše, se bo že full videlo (ali pa … nič bat, bo že obdukcija vse pokazala, seveda če človeka ne ujame kakšen radniK s K-alijem). Bolj ko je zavoženo, bolj se vidi, več bo stalo in bolj zoprno bo. Pregledi so neredni, občasni, in to šele takrat, ko se stvari že zapletajo.

Zdravljenje se od kurative vse bolj preusmerja v preventivo. Saj se biti bolan nikomur ne splača, ne orientalnim zdravilcem ne sleherniku oz. navadniku (poudarek je na bolan in ne na “bolniški”). To pa zahteva redne preglede, redno spremljanje stanja posameznika in takojšne, vnaprejšne ukrepanje. Tu pa imamo problem! Stroški bodo pokopali ne le našo, temveč še marsikatero zdravstveno blagajno. Življenje je “neprecenljivo” in živimo dlje in želimo si kvalitetno, dostojno življenje, kot nas nekateri radi podučujejo. To slednje je že pokopalo pokojninsko blagajno.

Čakalne vrste se večajo in čakalne dobe daljšajo. Dodatna zdravstvena zavarovanja si privošči, kdor si more. Oglasi cvetoče farmacije nas prepričujejo, da bo redno kupovanje pripravkov, zvarkov, žavb, mazil, dišav, gelov, čistil, kapljic, megle IN zdravil pripomoglo, da bomo ljudje pokali od zdravja. Padanje v revščino, perkernost in na obrobje pa posameznikom jemlje (na)kupno moč. Pa vendar se premika! Prav zdaj se vse obrača na glavo in v glavi!

Redni, preventivni in “sistemski” pregledi, presejalni programi ZORA, DORA, SVIT … so se že “prijeli”. Dogaja se “orientalizacija”, plačevati začenjamo zdravje.

To paradigmo spreminja QS – naprave, ki zbirajo in shranjujejo parametre “bitja in žitja”. Same lahko sporočijo zdravniku, kdaj in kaj pregledati. Medicina bo s QS spet lahko postala znosna: manj čakalnih vrst, manj pregledov, več preventive, takojšne ukrepanje in več muzike za manj denarja!

Medicina bo s QS iz intermitne – prekinjane in akutne postala kontinuirana – zvezna in preventivna.

Tako kot je Orient sprejel in dopolnil svojo orodjarno terapij z zahodno medicino (npr. operacija slepiča), Zahod sprejema ne le akupunkturo, akupresuro, moxo, temveč predvsem idejo o plačevanju zdravja.

Samo, hipster

Dodaj odgovor