Tehnološki trendi: QS – heki in hekanje  


Bistvo je očem skrito… Vedno sem oprezal za sošolci, katere finte so uporabljali pri košarki, saj te finte morajo “v obtok”. Kako sicer zmagati na tekmi? Poglejmo v knjigarno. Naslovov kot skrivnosti tega ali onega, majhne skrivnosti (finte) velikih mojstrov kuhanja, domačih opravil itd. itd. kar mrgoli. Na internetu pa te skrivnosti raznoraznih skritih skupin, redov, združb prerastejo v zarote – ni, da ni! (Le kdo vse to zdajle bere, le zakaj in kakšne tajne kode skriva tale pisarija … več v nadaljevanju …, … torej beri naprej …, ker je fuuul napeto …)

201403-yang-figure1Na gimnaziji nas je eden najbolj prodornih profesorjev, prof. Vagaja, učil, da ni pomembno le rešiti matematične naloge, temveč je najpomembneje poiskati “idejco”. Idejca – to je tisti preblisk, ki problem elegantno raz-reši v eni vrstici, ga naredi enostavnega! Izziv iz druge perspektive postane preprost, zakompliciranost nadomesti kompleksnost. In smo zmagovali na tekmovanjih. (Hja, danes se temu reče HACKI – heki!) In še naš moto:

“Bistvo finte je  
finta bistva!” 

Hekerji pa so včasih zlikovci in spet drugič junaki našega časa: Snowden, Assange, Manning in še kdo. Nastavljajo nam ogledalo.

V makroekonomskem smislu so ti heki bistvo oz. osnova gospodarske rasti! Kako? Kaj pa je Prometejev ogenj, ukraden bogovom? Kaj pa je Wattov regulator parnega stroja in kaj je silicijski, silikonski in/ali sicilijanski čip? Kaj torej je, če ne idejca, finta, razvozlana skrivnost – hek! To potem spremeni, poenostavi in poceni, kako delamo stvari, te postanejo dostopne in uporabljane in … svet ni več isti. Blaginja, blagostanje (roba – krama) narašča, in bili naj bi bogatejši, mar ne? Saj nam to večina politikov večinoma stalno dopoveduje. Zgledi pa vlečejo?!

Revolucije gor ali dol, evolucije sem ter tja, disrupcije so po prof. Claytonu Cristensenu gonilo in imajo svoje “skrivnosti” – zakonitosti! Kar spomnimo se poti, ki so jo “prehodili” računalniki od mainframov, mimo mini- do namiznih računalnikov in potem prek laptopov v naš žep v obliki pametnega telefona!

Po “univerzo v vsako vas!”, po “startup v vsako (šolsko) klet!” smo seveda dobili tudi “ustvarjalnost v vsako podjetje, vsak državni urad (in v vsako računovodstvo)!”. Tako se je nekemu (u)guruju utrnila globoka misel: kaj če bi pri njih za vsako idejo nagradili s pol stotaka! To bo šele napredek! In glej, neka gospodičnica po tem ni delala drugega kot ves ljubi delavnik klofala predloge, kot npr. “stole je treba pobarvat na rdeče … na modro … pa na zeleno … pa na mize ne pozabit …” In rezultat ustvarjalnosti: sporazumna odpoved z več desettisočaki, bi ji pa “ideje”, kot je bilo pač obljubljeno, morale navreči več stotisočakov!

In seveda, ni ga čez izkušnje in se ta guru rine še kam in že išče še druge rekorderje in vpeljuje “ustvarjalnost, startupe …”, kjer se le da.

Managiraš lahko le tisto, kar meriš! – je mantisa upravljanja in nadzora vodenja organizacij! To merjenje napravi zanko, poveže vzrok in posledico. Povrnjena informacija ustvari povratno zanko – feedback. To pa je seveda osnova kontrolne teorije sistemov – kibernetike. In človeški organizem je sistem z na stotisoče povratnih zank. Nekatere – lakoto, žejo, vročino – občutimo, spet druge so avtomatske, kot npr. širjenje zenic, solze za “brisalce” le-teh ali dvigovanje njihovih “rolet”. TODA!

Toda z ozaveščanjem nekaterih naših odzivov lahko bistveno zvišamo raven počutja, blagostanje in kvaliteto življenja – saj piše v največkrat tiskani knjigi
“Vedenje te bo osvobodilo!”
Zato heki in hekanje, zato QS!

Samo, Hipster

ps:
epilep.si in prijatelji nenehno iščemo tehnološke finte, disrupcije in heke, ki inovirajo naše bitje in žitje. Seveda skupaj z vami.

Dodaj odgovor